Deklaration – När ska restskatten betalas 2021

Innehållsförteckning

  1. Vad är restskatt?
  2. Hur får jag reda på om jag ska betala restskatt?
  3. När ska restskatten för inkomstår 2020 senast vara betald?
  4. Betala kvarskatten tidigare för att undvika kostnadsränta
  5. Hur gör jag för att betala restskatt?
  6. Vad händer om jag inte betalar restskatten i tid?

Varje år skickar Skatteverket ut slutskattebesked där du får reda på hur mycket preliminärskatt du betalade föregående år. Om det framgår att du har betalat för lite skatt under inkomståret behöver du betala restskatt. Här besvarar vi vanliga frågor gällande restskatten så att du ska veta vad som gäller.

1. Vad är restskatt?

Restskatt, kvarskatt eller underskott är den summa pengar du är skyldig Skatteverket om du inte betalade tillräckligt med preliminärskatt förra året. Om det tvärtom visar sig att du betalade för mycket skatt får du tillbaka pengar, skatteåterbäring.

2. Hur får jag reda på om jag ska betala restskatt?

Skatteverket skickar ut ett preliminärt skattebesked tillsammans med inkomstdeklarationen. I beskedet framgår om du behöver betala restskatt eller om du ska få skatteåterbäring. Det är denna summa som gäller om du inte gör några ändringar i deklarationen. Om du däremot har en enskild firma, ska ansöka om avdrag, sålt en bostad eller aktier kan summan komma att förändras. I dessa fall får du ditt slutskattebesked efter att du har deklarerat.

3. När ska restskatten för inkomstår 2020 senast vara betald?

12 november 2021: Om du får ditt slutskattebesked i april, juni eller augusti.

12 mars 2022: Om du får ditt slutskattebesked i december.

Om du är osäker på vilket datum som gäller i ditt fall kan du kika i ditt slutskattebesked. Där anges datumet då restskatten senast ska vara inbetald, när slutskattebeskedet kommer har du 90 dagar på dig att betala kvarskatten.

4. Betala kvarskatten tidigare för att undvika kostnadsränta

Du kan betala kvarskatten tidigare för att undvika kostnadsränta

Fram till den förfallodag som står på ditt slutskattebesked betalar du låg kostnadsränta på din kvarskatt. Den låga kostnadsräntan är 1,25 procent. Om du helt vill undvika kostnadsränta kan du göra en extra skatteinbetalning tidigare.

Från vilket datum kostnadsräntan börjar räknas beror på hur stor kvarskatt du räknar med att få:

  • På kvarskatt över 30 000 kronor börjar kostnadsräntan att räknas från och med den 13 februari 2021.
  • På kvarskatt under 30 000 kronor börjar kostnadsräntan att räknas från och med den 4 maj 2021.

5. Hur gör jag för att betala restskatt?

Du kan betala restskatten när som helst innan 12 november 2021, alternativt 12 mars 2022. Du väljer själv om du vill betala med Swish eller bankgiro.

Swish: Logga in på Mina sidor på Skatteverkets hemsida. Följ sedan instruktionerna.

Skatteverkets bankgiro: 5050-1055OCR-numret du ska ange hittar du i ditt slutskattebesked eller i tjänsten OCR-beräkning.

Tänk på att göra inbetalningen i god tid så att skulden inte lämnas över till Kronofogden.

6. Vad händer om jag inte betalar restskatten i tid?

Om du inte betalar restskatten i tid tillkommer en kostnadsränta på 16,25 %. Skulden blir alltså betydligt mycket högre ju längre du väntar med att betala. Är skuldbeloppet mer än 100 kr kommer Skatteverket att skicka ut en betalningsuppmaning, är beloppet däremot över 2000 kr får du ett betalningskrav. Om du har fått ett betalningskrav och inte betalar inom utsatt tid kommer skulden att lämnas över till Kronofogden för indrivning. Då tillkommer dessutom en avgift på 600 kr. Förutom att restskatten i slutändan blir onödigt dyr kan det medföra att du får en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen. Med en betalningsanmärkning kan det bli svårt att få lån, ingå avtal och teckna abonnemang i framtiden.

Källa: Skatteverket
https://skatteverket.se/privat/deklaration/betalakvarskatt.4.12815e4f14a62bc048f106ca.html

Dela artikel

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *